« Terug naar alle berichten

Ik wil mijn energie terug!

Door Mieke de Boer - Sonnenschein op 20 augustus 2015

Energie, wat is dat? Deze vraag kreeg ik van een professor bij het verdedigen van mijn wetenschappelijk onderzoek. Ik had een boek volgeschreven over burnout, en de professor wilde weten wat energie was. Ik stond met mijn mond vol tanden.

Energie, wat is dat?
Wat is energie? Denk je dan aan suikers, eten, slapen? Denk je dan aan alternatieve geneeswijzen en shakra’s? Denk je dan aan leven met passie, doen waar je energie van krijgt? In elk geval willen we er allemaal zoveel mogelijk van hebben. Zonder energie schiet het niet op. Je kunt niet doen wat je wilt. Je kunt maar moeilijk tegenslagen relativeren en vriendelijk zijn. Als je een burnout hebt, of als je laag in je energie zit door andere oorzaken (zoals zwangerschap, chronisch vermoeidheidssyndroom, slaapproblemen, herstel na ziekte, herstel na een behandeling voor kanker), dan lijkt er wél een en dezelfde manier te zijn om zoveel mogelijk energie terug te winnen.

Energie, hoe krijg je dat?
Dit is de kunst:
om niet teveel te doen en niet te weinig; BALANS. Iedereen weet dat dat niet eenvoudig is. Maar, goed nieuws, het is goed te leren! Ze noemen het in het Engels ‘pacing’. Dat betekent zo iets als de snelheid van je stappen bij het lopen bepalen. Een prettig tempo, dat past bij de conditie en omstandigheden die je op dat moment hebt.

Angst voor inspanning
Soms vallen we stil als we weinig energie hebben. We zijn dan bang dat we iets kapot maken als we dingen doen. Dat als we uitgeput raken, het zeker nooit meer goed gaat komen. Dit is niet waar. Natuurlijk zul je je niet snel beter voelen als je meer energie uitgeeft dan erin komt. Maar er gaat echt niks kapot. Als je na een familiefeestje helemaal uitgeput bent, kun je echt weer herstellen. Ook als je burnout bent en je je de week na het feestje uitgeput blijft voelen. Maar door deze ervaringen kunnen we wel bang worden voor inspanning, en besluiten om zo min mogelijk te doen, in plaats van te zoeken naar balans.

Onwil om het te accepteren
Een andere grote valkuil bij het vinden van balans is de onwil om te accepteren dat je weinig energie hebt. We leven in een energieke maatschappij met nadruk op prestaties en relaties. Als je niks kunt presteren, geen goed werk aflevert of er niet voor anderen kunt zijn, dan kun je erg ontevreden over jezelf zijn. De kunst is om dit los te laten en te accepteren dat er niks af te leveren valt als je lichaam niet leuk mee doet. Eerst de zorg voor je lichaam en energie, dan pas dingen afleveren. Want als je het niet accepteert, zul je blijven rennen en draven om hetzelfde niveau te behouden. En dat kun je juist niet, dus dat leidt tot veel spanning. En als iets energie vreet, dan is het wel die spanning en ontevredenheid! Waardoor je je weer minder energiek voelt, en weer ontevredener wordt, meer spanning, minder energie etc. etc. etc.

Nieuwe veerkracht kweken
Als je het gebrek aan energie accepteert, en bereid bent te oefenen, kun je aan de slag. Zoek naar een basisniveau van activiteiten. Wat kun je doen op een dag zonder uitgeput te raken? Plan je activiteiten per half uur. Zoek naar een snelle afwisseling van nuttige dingen (huishouden of werk) en ontspannen activiteiten (in het zonnetje koffie drinken, een serie kijken). De nuttige dingen mogen in het begin maar heel kort. Maak eens een plan voor de dag en kijk aan het eind van de dag of het heeft gewerkt. Zo niet, probeer de volgende dag een andere planning. Zo wel, doe het eens een week op deze manier. En kijk of je energie langzaam toeneemt. Dan kun je de week erna weer wat meer nuttige dingen, of wat langer, en wat minder ontspannende dingen. Maar in kleine stapjes. En blijven evalueren. Je merkt dan vanzelf wel waar de grens zit, en wat een fijne balans voor je is op dat moment.

Doen!
Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over deze balans. Lees eens een boek over burnout, of over energie. Hieronder staan een paar tips. Of, als je er zelf niet uitkomt, laat je begeleiden door een psycholoog of coach. Het antwoord op de vraag wat energie is, blijf ik weer schuldig…. Maar wat een wonder dat er een ritme in ons lijf zit, waardoor we telkens weer nieuwe energie ontvangen! Als je de juiste balans weet te vinden, dan zal er telkens weer nieuwe kracht in je lijf komen.

Verder lezen?
‘Meer energie’ van Meijke van Herwijnen
Herwin je veerkracht
http://www.eliagg.nl/kennisbank/literatuur#Burnout
Blader op categorie Blader op datum