« Terug naar alle berichten

Woest

Door Juan E. Sarmiento Rodríguez op 01 april 2015

Woede en agressief gedrag bestaan sinds mensenheugenis, maar 'anger management' is echt mogelijk! 

'Anger Management' is een geliefd onderwerp van films, zoals die van Charlie Sheen uit 2003. Die werd zo goed bekeken dat er zelfs een televisie serie van werd gemaakt. De serie schildert het nog vrij onschuldig af. De werkelijkheid laat zien hoe destructief dit gedrag kan zijn voor mensen, voor hun relaties en voor de maatschappij. Volgens de website http://www.huiselijkgeweld.nl  heeft 3% van de Nederlandse vrouwen  het afgelopen jaar uit angst voor geweld het eigen huis wel eens vermeden. Trouwens, het aantal mannen die aangifte doen als slachtoffer van geweld is ook de laatste jaren toegenomen.

Consequenties van boosheid
De consequenties van momenten van boosheid kunnen tragisch zijn: Vernieling van eigendommen, lichamelijke en geestelijke trauma’s, breuk in vertrouwen en in extreme gevallen de gevangenis of het ziekenhuis. Geweld kan diepe sporen achter laten, niet alleen in anderen, maar ook in onszelf. Wanneer we boos zijn denken we niet aan de gevolgen hiervan. Vaak betreuren we die later wel. Maar spijt hebben na geweld kan niet altijd de schade opruimen.

Aangeleerd gedrag
Misschien wist u het niet, maar het geweld kan het gevolg zijn van aangeleerd gedrag. Vroegere ervaringen spelen hierin een grote rol. Vaak wil een agressor niet agressief zijn. Maar de agressor geeft toch vaak aan zijn agressie toe omdat hij (tijdelijk) opluchting ervaart. (Overigens, waar in deze tekst hij staat, kan net zo goed zij staan). Dit gevoel van opluchting, bekrachtigt op sterke wijze agressief gedrag. Bewust of onbewust leert de persoon dit gedrag te gebruiken bij situaties waarin hij zich “tegen de muur geduwd” voelt. Of in situaties waarin hij niet bereikt wat hij wil. Met de tijd groeit de geweldspiraal en dit is te zien aan de dreigingen, escalaties en excessen die plaats vinden en die de persoon steeds moeilijker lijkt te kunnen stoppen. Het spreken over frustraties, agressief gedrag met een onpartijdig getrainde psycholoog kan de eerste stap zijn om dit gedrag te veranderen. 

Andere oorzaken

Agressie kan ook verwijzen naar lichamelijke of geestelijke problemen. Plotseling agressief gedrag bij mensen die nooit agressief zijn geweest, kan veroorzaakt worden door biologische oorzaken, zoals neuronale afwijkingen, problemen in de hersenen of hormonale veranderingen en verslavingsproblematiek. Ook kunnen mensen die depressief zijn of onder psychologische druk staan, zich agressief gedragen. Daarnaast zien we agressief  gedrag ook bij bepaalde persoonlijkheidsstoornissen.

Hulp
Binnen het veld van psychologische hulpverlening zijn er verschillende therapeutische interventies om mensen te helpen gewelddadige impulsen onder controle te houden. De cognitieve gedragstherapie, psychotherapie en psychiatrie benaderen het probleem vanuit diverse standpunten die effectief zijn om een halt toe te roepen aan agressief gedrag. De effectiviteit van deze interventies en verschillende technieken zijn zowel wetenschappelijk gedocumenteerd (“Evidence based”), als individueel ervaren door onze cliënten. Een professioneel traject binnen het kader van de Geestelijk Gezondheidszorg kan zinvol zijn om dit soort problemen op te lossen. Meestal worden dit soort behandelingen door de zorgverzekeraars vergoed. Als therapeuten van ELIAGG willen we ook mensen met deze hulpvraag helpen veranderen, zodat ze een verbetering in de kwaliteit van hun leven kunnen ervaren. Uiteraard beïnvloedt dit ook de kwaliteit van het leven van hun familie, omgeving en de maatschappij. Het is voor ons een voorrecht om te weten dat we mensen uit de spiraal van geweld kunnen helpen en dat hierdoor ernstige situaties en schade kunnen worden voorkomen.

U kunt ons bellen als u vragen heb of voor een kennismakingssessie met een van onze therapeuten.
Blader op categorie Blader op datum