Trauma

Trauma

Het woord trauma komt vanuit het Grieks en betekent letterlijk ‘wond’. Bij psychotrauma betekent het dat iemand een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt die hem of haar beschadigd en verwond heeft. In de meeste gevallen heelt de impact van zo’n schokkende gebeurtenis over de tijd heen door een natuurlijk verwerkingsproces. Echter bij zo’n 10% van de mensen ontstaan er psychische klachten die aanhouden en ontwikkelt iemand een post traumatische stressstoornis, afgekort PTSS.

Kenmerken van een posttraumatische stressstoornis zijn onder meer angst en schrikachtigheid, nare dromen, prikkelbaarheid, herbelevingen, een verandering in stemming, verhoogde waakzaamheid, sterke emoties (en lichamelijke reacties) als je weer met het trauma geconfronteerd wordt, en de neiging om plekken, situaties, voorwerpen of personen die herinneren aan het trauma te vermijden. Wanneer de confrontatie met het trauma te heftig is kan iemand soms even ‘uitgaan’, en tijdelijk minder bewust zijn van zichzelf, zijn emoties en de wereld om hem heen. Dat noemen we dissociatie. Dit is een normale reactie op heftig trauma. Het een  overlevingsreactie waarmee we onszelf beschermen tegen de hevige pijn of nare herinnering. Wanneer iemand hier veel last van heeft kan dit wel erg hinderlijk zijn en veel impact hebben.

Hoe ernstiger en langduriger de trauma’s, hoe groter de impact. Met name bij trauma’s in de kindertijd, worstelt iemand naast de klachten die hierboven genoemd zijn ook vaak met problemen in relaties, zijn kijk op zichzelf en het leven of op andere gebieden zoals werk, financiën of met lichamelijke klachten. In dat geval spreken we van complex trauma.

Er zijn meerdere manieren om de gevolgen van een trauma te behandelen. In alle gevallen is het belangrijk om de confrontatie met het trauma weer aan te leren gaan, zodat u de pijnlijke gevoelens erover kunt verwerken en weer vertrouwen krijgt in u zelf.  Dat is vaak spannend en moeilijk. Uw behandelaar zorgt daarom dat u zich hiervoor voldoende veilig voelt en helpt u hierbij. Voorbeelden van veelgebruikte methoden zijn EMDR of Imaginaire rescripting.  Bij de start van de behandeling zal uw behandelaar samen met u een persoonlijk plan maken dat afgestemd is op u.

Meer informatie over een posttraumatische stressstoornis:

https://www.thuisarts.nl/posttraumatische-stress-stoornis/ik-heb-posttraumatische-stress-stoornis#wat-zijn-klachten-bij-ptss